Institut Catalunya àfrica
ObjectiusorgansprojectesNotícies
 
Viatge a Barcelona de la Ministra delegada de Cultura y Turismo de Guinea Ecuatorial, Doña Guillermina Mekui

El proper mes d’octubre s’espera la visita a Barcelona de l’Excel•lentíssima senyora Ministra delegada de Cultura i Turisme, Doña Guillermina Mekui. Aquest viatge es realitzarà després de que aquest estiu el President de l’ICA, Don Antonio Pérez-Portabella a Guinea Equatorial va realitzar un altre viatge on es va entrevistar amb la Ministra i amb el Secretari General de la UNGE per coordinar diverses activitats i jornades culturals a realitzar en Malabo y Barcelona.

La Delegació del Departament que acompanyarà a la Ministra estarà formada pel Iltm. senyor Don Pelagio MANGUE MBOMIO MBENGONO, la Directora General de Bilbioteques i Museus, Sonia OKOMO ONDO OKOMO, la Cap del Gabinet de la Ministra, Luísa Naomi MBA OBONO i els Membres del Departament, Carlos NARBONA HIERRO i Atenea NDONG ABERE.

El programa de visites previst será:
1. Hble. Sr. Ferran Mascarell, Consejero de Cultura de la Generalitat de Catalunya
2. Sr. Senén Florensa i Palau, Secretario de Asuntos Exteriores del Departamento de Presidencia de la Generalitat de Catalunya
3. Ilmo. Sr. Jaume Ciurana, Director del Área de Cultura del Ayuntamiento de Barcelona 4. Sr. Carles Duarte, Presidente del Consejo Nacional de la Cultura y las Artes.
5. Sr. Pere Duran, Director General de Turismo de Barcelona
6. Bilbioteca de Catalunya
7. MNAC
8. Museu Picasso
9. Sr. Gorka Knörr i Borràs, Director del Instituto Catalán de las Empresas Culturales
10. Sr. Marçal Sintes, Director General del Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona
11. Excmo. Mgfco. Sr. Dídac Ramírez i Sarrió, Rector de la Universidad de Barcelona
12. Excmo. Mgfco. Sr. Josep Joan Moreso Mateos, Rector de la Universidad Pompeu Fabra
13. Sr. Carles Llorens, Director General de la Agencia Catalana de Cooperación para el Desarrollo
14. Excmo. Sr. Miquel Valls, Presidente de la Cámara de Comercio de Barcelona
15. Excmo. Mgfco. Sr. Roberto Fernández Díaz, Rector de la Universidad de Lleida
16. Excmo. Mgfco. Sr. Francesc Xavier Grau i Vidal, Rector de la URV

Catalunya Àfrica| 09-12
d

g
 
L'ICA inicia el projecte "Emprende.África"
l'ICA està gestant un nou projecte per impulsar la iniciativa emprenedora a les universitats africanes i fomentar la creació de noves empreses innovadores al Senegal, Camerun, Moçambic, Madagascar, Angola i Guinea Equatorial.

Aquest projecte vol promoure que universitat i empresa treballin conjuntament per afavorir el desenvolupament de les societats africanes, i es vol fer a través de la creació d'una xarxa d'incubadores ubicades a les universitats d'aquests països. De moment, comptem amb la participació de nou universitats espanyoles i sis universitats dels països africans on es durà a terme el projecte.

Veure organigrama i més informació

Catalunya Àfrica| 09.11d
emprende
 
L'ICA col·labora en la projecció de la figura de l'escultor Modest Gené

L'Institut Catalunya Àfrica ha col.laborat com espònsor del catàleg de l'exposició de l'escultor català, Modest Gené, nascut a Reus el 1914, que va viure i va crear obres de gran bellesa a Guinea Equatorial des de 1957 fins la seva mort a Bata el 1983. Gené, artista compartit per dos països, va nàixer català i español i va morir equatoguineà i va rebre la màxima distinció de la República de Guinea Ecuatorial el 1981, dos anys abans de la seva mort. L'exposició «Modest Gené, un escultor entre dos mons» va ser organtizada pel Museu d'Art i Història de Reus (Cataluña-España) del 4 de juny de 2010 al 3 d'abril de 2011, i comissariada per Joan Abelló Juanpere.

Entre les activitats previstes de promoció es valora la possibilitat d'organitzar una exposició de l'obra africana de Gené a Casa Àfrica a Las Palmas de Gran Canaria, de presentar el catàleg de l'exposició a espais culturals rellevants de Bata i Malabo a Guinea Ecuatorial, així com de realitzar un seminari sobre Modest Gené i Art Africà a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Veure dossier de premsa

Catalunya Àfrica|
0
9.11
d

modest2
 
l'Institut Catalunya Àfrica publica el llibre de "Dret Constitucional de Guinea Equatorial"
L'ICA ha finançat la publicació del llibre Dret Constitucional de Guinea Equatorial escrit pel Secretari General de la Universidad Nacional de Guinea Ecuatorial, D. Diosdado Nguema Obono. El llibre es presentarà en un acte oficial a la mateixa universitat aquest mes de setembre.
Descarrega el text del llibre (pdf)

Catalunya Àfrica|
0
9.11
d
dret
 
El ICA impulsarà les jornades "Ruralització de les ciutats africanes: trampa o oportunitat?

El ICA impulsarà les jornades "Ruralització de les ciutats africanes: trampa o oportunitat?" que es realitzaran a l'octubre al CCCB. Estan organitzades per la UIMP, amb el patrocini del Banc Santander i la col.laboració de casa Àfrica. El director de les jornades és el professor del UDL i membre del Comitè Acadèmic de l'ICA, Albert Roca.

A la dreta, signatura del conveni entre Martí Parellada Sabata, President del Comitè Executiu del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona – Centre Ernest Lluch i el President de l'Institut Catalunya Àfrica, Antonio Pérez-Portabella.

 

uimp
El màster es presenta oficialment a la Generalitat de Catalunya

El Màster Euro-Africain en Sciences Sociales du Developpement. Cultures et développement en Afrique s'ha presentar oficialment el passat dia 9 a la Generalitat de Catalunya a la seu de la direcció general de Agència Catalana de Cooperació.

L'acte va estar presidit pel director general David Minoves amb la presència del President de l'Institut Catalunya Àfrica, Antonio Pérez-Portabella, la Rectora de la URL, la senyora Esther Giménez Salinas, el Rector de la Universitat Yaoundé I, Oumar Bouba, el Rector de la Universitat de Antananarivo de Madagascar, Sr Andriantsimahavandy, el Vice-rector de la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar de Senegal, el Sr El Hadji Ibrahima Diop l, la Vice-rectora de la Universitat de Guinea Equatorial, Manuela Roka, el Vice- rector d'Afers Internacionals de Yaoundé I, el professor Oum Ndigi, els vice-rectors pertanyents a la coalició d'universitats catalanes que participen en el màster, el director del Comitè Acadèmic de l'Institut, Don Ferran Iniesta, així com el secretari general de la ACUP i els professors coordinadors del Màster Albert Roca i Josep Sanchez Cervelló. Durant la sessió es van signar els convenis marc entre les tres universitats africanes i el ICA.

Catalunya Àfrica| 06.10
d

pres1
pres2
pres3
 
Signatura del conveni entre les universitats catalanes i africanes per desenvolupar el màster a la URV

El passat 11 de juny al rectorat de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona amb la presidència del rector de la URV, Josep Maria Grau i la presència del President de l'Institut Catalunya Àfrica, Antonio Pérez-Portabella i els rectors de les universitats africanes es va signar el conveni per desenvolupar el I Màster Euro-Africain en Sciences Sociales du Developpement. Cultures et développement en Afrique.

Catalunya Àfrica| 06.10
d

urvmini2
 
Visita a l'Escola de Turisme CETT i la Fundació IL3 de la UB

El Vice-rector Sr El Hadji Ibrahima Diop de la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar del Senegal, la Vice-rectora de la Universitat de Guinea Equatorial, Manuela Roka, el professor Oum Ndigi de la Universitat Yaondé I de Camerun i el president de l'Institut van realitzar una visita a l'Escola de Turisme CETT i la Fundació IL3 de la UB el passat mes de juny. Van ser rebuts per la directora general del CETT, Maria Abellanet i el seu equip; i en la Fundació IL3 pel director general, Pedro Vázquez i el director de programes específics, Don Oscar Dalmau.

Catalunya Àfrica| 06.10
d

il3
etcc

Jornada “Àfrica davant la crisi global actual: reflexions des de Catalunya” a la Llotja de Mar de Barcelona

El pròxim 30 de juny de Barcelona es trobaran prestigiosos economistes, empresaris i acadèmics a la Llotja de Mar de Barcelona amb la finalitat de tractar la situació d'Àfrica dintre del context de la crisi global.

La jornada està organitzada per l'ICA, la Cambra de Comerç i el Patronat Catalunya Món amb el suport de Casa Àfrica, la Fundació CIDOB i el Depatament d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya.

Veure imatges de la jornada
Veure programa
(pdf)



j
Catalunya Àfrica| 06.09
d
Taller pedagògic entre els professors del futur Màster Euro-africà a la residència Martí Codolar de Barcelona


Els professors del futur Màster Euro-africà es reuniran en un taller pedagògic els pròxims 1 i 2 de juliol a la residència Martí Codolar de Barcelona per definir els programes de les diferents assignatures i planificar i desenvolupar aspectes metodològics i organitzatius.

Catalunya Àfrica| 06.09
d


sal
 

Es celebra el primer mòdul de formació del Programa de Desenvolupament institucional i de formació en gestió universitària (DIGU)


Del 14 al 19 de juny representants d’universitats catalanes i africanes intercanviaran experiències sobre gestió de la formació i gestió de la investigació a Barcelona. El programa està organitzat per l’ACUP (Associació catalana d’Universitats Públiques) amb el suport del Ministerio de Asuntos Exteriores i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el suport de l’Institut Catalunya Àfrica.

Els quatre eixos temàtics són:

    • Avaluació, autoavaluació i acreditació de programes d’estudi (adaptació al procés de Bolonya)
    • Educació a distancia (e-learning, TIC, etc.)
    • Desenvolupament i gestió d’estudis de doctorat/Formació d’investigadors
    • Innovació i noves tendències en la gestió de la investigació

Veure programa
Veure imatges de la trobada


digu
Catalunya Àfrica| 06.09
d
 
Es constitueix el Consell Universitari de l'ICA
El passat 25 de maig es va celebrar a Barcelona l aprimera reunió del nou Consell Universitari de l'ICA que està constituït pels vicerectors/res de Relacions Internacionals o de cooperació de les universitats integrants de la ACUP (Associació Catalana d’Universitats Públiques) i de la Universitat Ramón Llull. Aquest nou òrgan tindrà com a missió rebre la informació dels projectes del Comitè Acadèmic al mateix temps que podrà proposar noves iniciatives a desenvolupar pel ICA.
consell
De esquerra a dreta: Santiago J. Castellà(URV), Anna Cuatrecasas (UB), Rosa Nomen (URL), Ferran Iniesta (ICA),John Zvereff (UOC), Antonio Perez-Portabella(ICA), Rosa M. Terradellas (UDG), Mercedes Unzeta (UAB), Anna Estrada (ICA), Josep Maria Vilalta (ACUP), Jacint Creus( ICA), Anna Rodriguez (UVIC), Xavier Ortega (UPC) i Paula Obregón (UDL)
Catalunya Àfrica| 05.09
d
La Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar signa un conveni marc amb l’ICA que impulsará Màster Euro Africà


La Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar (UCAD) ha formalitzat la seva participació en el projecte del Màster Euro Africà en ciències socials “Cultures i desenvolupament a l’Àfrica” amb la signatura d'un conveni marc amb l'Institut Catalunya Àfrica.

La signatura tenir va lloc a Dakar el passat mes de març en un acte presidit pel Rector de la UCAD, el Professor Abdou Salam Sall i el president de l'ICA, Antonio Pérez-Portabella. hi van assistir el Director de Cooperació de la UCAD el Professor Alioune Dieye, el Degà de la FASTEF Professor Abdoul Sow i els membres del Comitè Científic Internacional de l’ ICA: Dr. Ferran Iniesta (UB), Dr. Albert Roca (UdL), Dr. Babacar Fall (ICAD), Dr. Oum Ndigi (Yaoundé I) i Virginia Miravé (URV-ICA).

La signatura de l’acord subscriu l’ interès de les dues institucions per a col·laborar en el marc de la investigació, l’educació i la formació, així com la difusió de coneixements i de la cultura sobre les següents bases:

  • elaboració i participació en programes de formació
  • elaboració i participació en programes conjunts d’investigació
  • facilitar l’accés al coneixement científic (intercanvis de documentació, publicacions, col·loquis ...)
  • intercanvi de professors
  • intercanvi d’investigadors
  • intercanvi d’estudiants
  • intercanvi de personal tècnic i administratiu en funció de necessitats específiques
  • promoció i participació en tota mena d’intercanvis susceptibles de valoritzar els seus establiments i el seu personal, ja sigui en el marc del seu funcionament intern o en el marc de les relacions amb el seu entorn econòmic, industrial, social o cultural

En el marc d’aquest projecte, la delegació del Comitè Internacional de l’ ICA va mantenir a Dakar, durant els dies previs, diverses reunions pedagògiques i acadèmiques amb la finalitat de definir l’estructura organitzativa del màster i el seu contingut científic.

 
Catalunya Àfrica| 03.09
d
 
Àfrica són veus
Gran èxit de les jornades "Àfrica són veus"

Les Jornades sobre Literatura africana "Àfrica són veus" que van tenir lloc els dies 20, 21 i 22 d’abril organitzades per l’Institut Catalunya Àfrica i amb el suport de Casa África i el CCCB, van reunir per primera vegada a Catalunya i a l’Estat espanyol els millors especialistes en Literatura provinents de tretze països africans diferents.

El programa coordinat per Jacint Creus (Universitat de Barcelona -Membre del Comitè Acadèmic del Institut Catalunya Àfrica) es va dividir en literatures escrites (literatures del dia) i literatures orals (literatures de la nit), tot mirant d’integrar les dues cares de les produccions de l’Àfrica actual que parteixen de l’oralitat, el tresor més preciós que l’Àfrica guarda per a la cultura universal. En la primera part vàren intervenir escriptors de qualitat contrastada, encara poc coneguts entre nosaltres. En la segona, artistes que van reflexionar sobre la seva tasca i, en tots dos casos, especialistes de casa nostra i de l’Àfrica que van ajudar al públic a situar les literatures diverses en el seu context. Tot plegat, arrodonit amb espectacles literaris que permetran la visualització en directe de l’art oral, escrit i recitat.

Veure galeria d'imatges
Descarrega el programa en PDF

Catalunya Àfrica| 04.09
d

 

La Global University Network for Innovation publica un artículo sobre l'ICA

La Global University Network for Innovation - GUNI creada per la UNESCO, la Universitat de Nacions Unides (UNU) i la UOC publica un artícle sobre la trajectoria i les accions més destacades de l'lCA.

El text està redactat per Ferran Iniesta com a representant del Comitè Acadèmic de l'ICA i director del Master Euro-Africain.

Veure l'article en anglès

Veure l'article en castellà


guni

Catalunya Àfrica| 03.09
d

 

L'Institut Catalunya Àfrica crea el Consell Internacional Científic que dissenyarà el Màster Oficial sobre Estudis Socials Africans


El ICA ha creat el Consell Internacional Científic encarregat de dissenyar i coordinar el futur Màster Oficial Interuniversitari que s'anomenarà “Màster Euro-Africain en sciences sociales du developpement. Cultures et developpement en Afrique".

Durant l’any 2009 s'ha programat un “any cero” preparatori on es realitzaran diverses trobades entre els acadèmics que impartiran les sessions al Máster amb la finalitat de dissenyar els continguts i els materials dels diferents mòduls del programa formatiu. El futur títol oficial permetrà a estudiants europeus i africans obtenir 120 crèdits ETCS que s'adaptaran al nou marc d'Estudis de l'Espai Superior Europeu.

El Consell Internacional Científic està composat per investigadors i acadèmics representants de l’ACUP (Associació catalana d’universitats públiques), la Universitat Ramon Llull i de diverses universitats africanes. A la primera sessió del Consell celebrada el passat mes de desembre a Barcelona, han participat el director del Máster, Ferran Iniesta (Universitat de Barcelona), la coordinadora tècnica, Virginia Miravé (Universitat Rovira Virgili), Manassé Esoavelomandroso (Université d’Antananarivo), Babacar Fall (Université Cheikh Anta Diop, Dakar) i Oum Ndigi (Université de Yaoundé I) i Albert Roca (Universitat de Lleida) .

Veure aquí informació ampliada del Consell Internacional Científic (PDF - Francès)


troba

Catalunya Àfrica| 12.08
d


L'ICA signa un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili que impulsarà el futur Màster sobre Estudis Africans


El rector de la URV, Francesc Xavier Grau i el president de l'Institut Catalunya Àfrica, Antoni Pérez Portabella, han signat el passat dia 9 de desembre un conveni de col·laboració que impulsarà la coordinació i gestió del Màster Euro africà sobre estudis socials africans.

El conveni permetrà que la tècnica i especialista en recerca, Virginia Miravé realitzi tasques de gestió i coordinació del futur títol oficial.

Ver aquí informació al Diari de Tarragona

urv
Catalunya Àfrica| 12.08
d

L'Institut Catalunya Àfrica analitza el futur de la universitat en la II trobada Internacional “Universitats amb Àfrica”

Prop de 50 universitats (24 espanyoles i 22 africanes) i destacades entitats com l'Institut Catalunya Àfrica o la Casa Àfrica es van reunir en la Universitat Eduardo Mondlane de Maputo a Moçambic els passats dies 27 a 30 d'octubre amb la finalitat d'analitzar el paper de les universitats africanes en el desenvolupament dels seus països i les línies estratègiques que han de guiar la cooperació universitària espanyola amb els països africans.

Els grups de treball van girar entorn de temes com literatura i narrativa africana, formació de metges i personal sanitari, lluita contra la fam i crisi alimentària, centres d'estudis africanistes, recursos renovables i desenvolupament, polítiques de gènere i universitat, i estructura, govern i polítiques de qualitat a les universitats. Dintre d'aquestes taules van tenir una participació destacada membres del Comitè Acadèmic de l'Institut Catalunya Àfrica (ICA), com el Dr. Jacint Creus i el Dr. Antoni Castel.

Entre les conclusions de la Trobada, compartides de forma unànime, figura la necessitat de donar continuïtat a un fòrum d'universitats que aprofundeixi en l'estudi dels problemes de l'ensenyament superior a Àfrica i s'avanci en objectius específics lligats al desenvolupament.

La trobada va ser inaugurada pel ministre d'Educació de Moçambic i va contar entre diverses personalitats amb la presència del director general de Casa África, don Ricardo Martinez, de l'ambaixador espanyol a Maputo, don Joan Manuel Molina Lamothey, del representant de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i rector de la universitat de Lleida, D. Joan Vinyes i del president i directora de l ‘Institut Catalunya Àfrica, don Antonio Pérez-Portabella i donya Anna Estrada.

Al llarg de la trobada, el ICA i la ACUP van signar convenis de col•laboració amb diverses universitats com l'Eduardo Modlane (Maputo), la d'Antananarivo (Madagascar), la UCAD (Dakar) o la UNGE (Malabo) amb la finalitat de desenvolupar un programa de formació per a administradors i directors d'universitats.

Catalunya Àfrica| 11.08
d

trobada
trobada
trobada
trobada
Anna Estrada participa en la jornada "Relaciones entre España y África" de la Casa Àfrica
La directora de l'Institut Catalunya Àfrica, Anna Estrada ha partipat en la jornada "Relaciones entre España y África" de la Casa Àfrica a Canaries on es va aprofundir en qüestions essencials que afecten a les relacions entre Espanya i el continent africà

El ministre d'Afers exteriors i Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, i el president del Govern de Canàries, Paulino Rivero, van serr els encarregats de clausurar aquesta iniciativa, que reunia entorn de diverses taules de treball a representants governamentals, d'organismes internacionals i de la societat civil espanyola i africana.
Veure notícia a la web de Casa Àfrica

Catalunya Àfrica| 11.08
d
cab
 
pancarta

I Trobada Internacional d’universitats africanes i catalanes

Els passats 16 i 17 de juny es va celebrar a Barcelona la I Trobada Internacional d’universitats africanes i catalanes organitzada per l’Institut Catalunya Àfrica, patrocinada per la Cambra de Comerç de Barcelona i amb la col•laboració de l’ACUP, la Universitat Ramon Llull, el Banc Santander i la Casa África.

Durant les jornades es varen realitzar diverses sessions de treball paral•leles amb diferents temàtiques on van participar representants d’una desena de països africans i destacades personalitats del món acadèmic català.

El dia 16 al matí es va celebrar al Rectorat de la Universitat Ramon Llull una jornada formativa on es van impartir lliçons magistrals sota el títol Economia i globalització a l’Àfrica negra amb assistència oberta al públic (veure programa)

El 17 de juny de 10:00 a 12:00 hores a la Llotja de Mar de Barcelona es va celebrar la taula rodona “Com la relació Universitat-Empresa pot facilitar el desenvolupament a l’Àfrica” (veure programa). L’assistència també va ser lliure i oberta al públic.

La cloenda de la Trobada va ser a càrrec de l’Honorable Sr. Josep Huguet, Conseller d'Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya.


Veure imatges de la Trobada

Conclusions Taula de gestió (PDF_cast)
Conclusions Taula Acadèmica (PDF_cat)
Conclusions Taula de gestió (PDF_Fr)
Conclusions Taula Acadèmica (PDF_Fr)

Catalunya Àfrica| 07.08
d


trobada
trobada
trobada
trobada
El Banc Santander i el'Institut Catalunya Àfrica firmen un acord de col·laboració
El subdirector general del Banc Santander, José Manuel Moreno i el president de l'ICA, Antonio Pérez Portabella varen firmar el passat mes de juny un acord de col·laboració que permetrà financiar diversos projectes de l'Institut.


Catalunya Àfrica| 07.08
d
Banc Santander
Anna Estrada, nomenada directora de l'Institut Catalunya Àfrica,

El President de l’Institut Catalunya Àfrica, Antoni Pérez-Portabella ha nomenat a Anna Estrada, directora i a Joan Corona, Assessor de Presidència de l’Institut.
Veure aquí l'entrevista a Anna Estrada


A la dreta, una fotografia d'Anna Estrada amb el president de l'institut Catalunya Àfrica.

Catalunya Àfrica| 05.08d


anna
 
Signatura de l'acta del comitè de seguiment del conveni entre el ICA i la UNGE

El passat mes de febrer va tenir lloc a Malabo la signatura de l'acta de seguiment entre la UNGE i l’ Institut Catalunya Àfrica. L'acte va ser presidit pel rector de la UNGE i el President de l'ICA. Van assistir el director de cooperació de la Universitat, Don Ricardo Eló, el coordinador del Comitè Acadèmic de l'ICA, Don Ferran Iniesta, ,la Junta de Govern de la Universitat i una nodrida representació del cos acadèmic.

Dins l'estada a Malabo, el professor Ferran Iniesta, com a membre de la delegació de l'ICA, va impartir diverses conferències sota el títol "Historia y leyenda en la negritud egipcia" a l'Aula Magna de la Universitat i el Centre Cultural Espanyol . Així mateix, el sotsdirector de la Escola Universitària de Ingenieria Agrònoma de la UdL, J.A. Ramos va oferir una altre lliçó magistral titulada “Proceso de creación de una agencia de control de calidad de alimentos” a l’Aula Magna de la UNGE (veure material d'exposició).


g d ss w
Catalunya Àfrica| 02.08d
Viatge de l'institut Catalunya Àfrica a la Université de Yaoundé I
camerun2
camerun
camerun
La delegació de l'ICA composada pel President Antoni Pérez-Portabella i el coordinador del Comitè Acadèmic, Don Ferran Iniesta, va presentar a la rectora Mme. Dorothy L. Njeuma de la Université Yaoundé I (Cameroun) els projectes que espera col·laborar amb la Universitat. A les diferents reunions van assistir membres de la Junta de Govern, el Dr. Oum Ndigi i altres membres de la comunitat universitària.

Catalunya Àfrica| 02.08d


L´ACUP signa un conveni amb l´Institut Catalunya-Àfrica

La rectora de la UdG, Anna M. Geli, presidenta de l'ACUP, i Antoni Pérez-Portabella, president de l'Institut Catalunya-Àfrica han signat un conveni de col·laboració entre l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i l'Institut Catalunya-Àfrica.

Les universitats de l'ACUP promouran i impulsaran iniciatives de col·laboració acadèmica amb l'Institut Catalunya-Àfrica, en l'àmbit de la formació universitària (cursos, mòduls d'especialització, programes de doctorat i formació d'investigadors, etc.), la recerca (projectes d'R+D col·laboratius, estades de professors i investigadors africans i catalans, participació en projectes amb tercers, etc.) i la transferència de coneixements (formació contínua i reciclatge professional, convenis de desenvolupament tecnològic i innovació amb universitats i empreses, etc.) dins les àrees temàtiques i científiques de cada una de les universitats. Veure aquí la notícia publicada al Diari de Girona

Catalunya Àfrica| 12.07
d


anna
g
Acte solemne de presentació de l'Institut Catalunya Àfrica
El passat dia 30 d'octubre a les 19:00 hores es va celebrar el solemne acte acadèmic de presentació de l'Institut Catalunya Àfrica en el Paranimf de la Universitat de Barcelona. L'acte va estar presidit per l'Honorable Conseller de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet, l'Honorable i magnífic Rector de la UB, Dr. Marius Rubiralta i el President de l'Institut, Antonio Pérez-Portabella. Van assistir rectors d'universitats catalanes i espanyoles, *vicerectores de la Universitat Nacional de Guinea Equatorial i de la Universitat de Lomé, membres d'institucions públiques, ambaixadors i cònsols, acadèmics, empresaris, professionals i estudiants. La conferència magistral de l'acte va córrer a càrrec del Dr. Pedro Alonso.
(Veure imatges de l'acte)

Catalunya Àfrica| 10.07d
Viatge del President de l'institut a la Université de Lomé

Don Antonio Pérez-Portabella, president de l'Institut Catalunya Àfrica s'ha desplaçat aquest mes de setembre a Lomé (Togo) per a entrevistar-se amb el president de la Université de Lomé, professour Koffi Ahadzi-Nonou i el Vice-President donis Relations Internationales, professour Koffi Ayéchoro Akibode amb la finalitat de donar a conèixer els objectius de l'Institut en el país i estudiar la possibilitat de la signatura d'un conveni entre les dues institucions.

A la dreta, fotografia del president de la Université de Lomé, professour Koffi Ahadzi-Nono i el president de l'Institut Catalunya Àfrica.

Catalunya Àfrica| 09.07
d

lome
url

Curs d'Història d'Àfrica Negra  
L'institut i la Universitat Ramon Llull organitzarà el pròxim 30 d'octubre en l'auditori de la Universitat un curs introductori sobre Àfrica Negra que obrirà un cicle de Jornades acadèmiques sobre diversos aspectes del continent com l'economia, literatura, tradició, tecnologia o sociologia.Les ponecias aniran a càrrec d'acadèmics d'universitats espanyoles, de la UNGE de Guinea Equatorial i altres universitats africanes. Veure Programa

Catalunya Àfrica| 09.07
URL

l'institut atorga la beca d'excel·lència a Alba Valencià
La llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona, Alba Valencià Mañé ha estat mereixedora de la beca de l'institut que li permetrà desenvolupar els seus projectes d'investigació i doctorat en el marc delLaboratorio de Recursos Orals de Bata a Guinea Equatorial. Carta d'agraïment d'Alba Valencià.

Catalunya Àfrica| 12.06f

Signatura d'un conveni marc entre la UNGE i l'institut  

El passat 27 d'octubre va tenir lloc en Bata la signatura de conveni de col·laboració entre la UNGE i l'institut Catalunya Àfrica. A l'acte va assistir tota la Junta de Govern de la Universitat i una nodrida representació del cos acadèmic.

Els punts més destacats, entre uns altres, de l'acord serien:

• Realitzar intercanvis del personal acadèmic, tècnic i científic per a missions de curta i mitjana durada;
• Realitzar activitats d'investigacions comunes;
• Organitzar conjuntament seminaris, conferències, col·loquis, etc;
• Intercanviar les seves publicacions;
• Formació i reciclatge del personal docent, per als cursos d'especialització, màster i doctorat;
• Concedir beques d'estudis i d'investigació;
• Desenvolupament d'una plataforma digital per a l'ensenyament i-learning;
• Promoure accions docents i d'investigació conjuntes entre la UNGE i universitats catalanes i de la resta de l'estat espanyol.
•Crear en el seno de la UNGE, un Centre d'Estudis Superiors en Ciències Socials sobre Guinea Equatorial que tindrà entre les seves activitats principals la realització d'un programa de doctorat d'estudis africans. Especialitat a Guinea Equatorial i la Comunitat Hispànica


Catalunya Àfrica| 11.06
d

g
d
ss
w
 
Passeig Bonanova 96
08017, Barcelona, Spain.
Tel.: 627 44 68 83
www.catalunyafrica.net
catalunyafrica@catalunyafrica.net